Het was het Amerikaanse CBS news dat gisteren voor het eerst het verhaal van klokkenluider Aurelia Fedenisn bracht. Volgens de voormalige inspecteur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werden ophefmakende onderzoeken naar het gedrag van een Amerikaanse ambassadeur en het beveiligingsteam van Hillary Clinton onder de mat geveegd.
Volgens de Amerikaanse krant New York Post is de ambassadeur in kwestie niemand minder dan Howard Gutman. Een inspecteur zou hebben vastgesteld dat Gutman er in Brussel regelmatig zonder zijn bewakingsagenten op uit trok. Hij zou daarbij contact gezocht hebben met prostituees en minderjarigen.
Aurelia Fedenisn beweert ook dat leden van het bewakingsteam van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton over de schreef zijn gegaan. Zeker zeven agenten zouden contact hebben gehad met prostituees terwijl ze met de minister op buitenlandse missie waren. Ook dat schandaal zou in de doofpot zijn gestopt. De advocaat van Fedenisn spreekt over ‘politieke inmenging van hoog niveau.’
‘Nooit ongepast gedragen’
Gutman laat in een communiqué weten dat hij ‘woedend en bedroefd is door de ongegronde beschuldigingen die in de pers verschenen zijn’. ‘Het is vreselijk om te zien hoe de vier fantastische jaren die ik in België heb gediend zo besmeurd worden. Ik heb me nooit ongepast gedragen’, klinkt het nog.