פרסום דוח ועדת הבדיקה הממשלתית באשר לדיווח של רשת הטלוויזיה הצרפתית
פראנס 2 על פרשת מוחמד א-דורה, תוצאותיו והשלכותיו
ועדת הביקורת הממשלתית: "הטענות והאשמות המרכזיות של הדיווח של פראנס 2 הינן חסרות בסיס... לא קיימות הוכחות לכך שצה"ל היה אחראי"
ראש הממשלה בנימין נתניהו קיבל היום את דוח ועדת הבדיקה הממשלתית בנושא הדיווח של פראנס 2 על פרשת מוחמד א-דורה, תוצאותיו והשלכותיו. את הדוח הגיש השר ליחסים בינלאומיים, אסטרטגיה ומודיעין יובל שטייניץ, בנוכחות מנכ"ל המשרד ליחסים בינלאומיים ואסטרטגיה יוסי קופרווסר.
ראש הממשלה נתניהו הטיל את משימת הקמת הוועדה הממשלתית על השר לנושאים אסטרטגיים, בזמנו, השר משה יעלון בספטמבר 2012 והבדיקה נמשכה עד לאחרונה בהובלת השר שטייניץ. מטרת הוועדה הייתה לבדוק את האירוע לנוכח הנזק המתמשך שנגרם לישראל בגינו, ולגבש את עמדתה של ממשלת ישראל בנוגע אליו.
ראש הממשלה בנימין נתניהו:
"ההתמקדות במקרה הזה חשובה- זה הוציא את דיבתה של ישראל. זוהי דוגמה למסע הדה-לגיטימציה השקרי שאנחנו חווים כל הזמן, נגד ישראל. יש רק דרך אחת להילחם עם השקר- והיא דרך האמת, בפני השקר רק האמת תעמוד".
השר ליחסים בינלאומיים, אסטרטגיה ומודיעין יובל שטייניץ:
"זו עלילת דם נגד מדינת ישראל בנוסף לעלילות דם אחרות כמו בג'נין. הכתבה בטלוויזיה הצרפתית הייתה מופרכת".
הדיווח התקשורתי ששודר לראשונה על ידי תחנת הטלוויזיה הציבורית של צרפת, פראנס 2, ב-30 בספטמבר 2000, היווה את נקודת הפתיחה של פרשת א- דורה. דיווח זה הציג תקרית בה, לטענת תחנת הטלויזיה, נהרג הילד הפלסטיני מחמד א-דורה על ידי אש שכוונה אליו ואל אביו ממוצב ישראלי. התקשורת הבינלאומית מיהרה להפיץ את הדיווח ברחבי העולם, וחזרה על טענותיו. הדיווח גרם לנזק רב למעמדה הבינלאומי של ישראל וליבה את להבות הטרור והשנאה.
מאז אותו יום, שימש הסיפור כהשראה והצדקה לטרור, אנטישמיות ודה-לגיטימציה של ישראל. ההדים של דיווח א- דורה, הן של ההאשמות נגד ישראל והן של דיווחי תקשורת המאומצים ללא בחינה ביקורתית על ידי התקשורת הבינלאומית ומתגלים אחר כך ככוזבים או שקריים, הוסיפו להדהד בסיקור התקשורתי של פעולות ישראל נגד ארגוני טרור.
לאור ההשלכות ההרסניות המתמשכות של פרשת א-דורה, הנחה ראש הממשלה, בנימין נתניהו את השר יעלון להקים את ועדת הבדיקה הממשלתית. בוועדה השתתפו נציגים של משרדים ממשלתיים ושל גופים רשמיים הנוגעים בדבר, והיא קיבלה ייעוץ ממומחים חיצוניים.
לאחר בחינה מדוקדקת של החומרים הקשורים לפרשה, קובעת הוועדה כי:
• לטענות ולהאשמות המרכזיות של הדיווח של פראנס 2 אין בסיס במידע שהיה בידי התחנה.
o בניגוד לטענת הדיווח כי הילד נהרג, בדיקת סרט הצילום הגולמי ע"י הוועדה מלמדת כי בסוף סרט הצילום, בקטע שלא שודר, הילד נראה חי.
o מהבדיקה עולה כי לא קיימות הוכחות לכך שג'מאל או הילד נפגעו כפי שנטען בדיווח, והסרט אף איננו מראה כי ג'מאל נפגע באורח קשה. לעומת זאת, ישנם סימנים רבים המראים כי השניים כלל לא נפגעו על ידי כדורים.
o הבדיקה מלמדת כי קיים ספק רב באשר לאפשרות שחורי הקליעים בקרבת השניים נגרמו ע"י אש שהגיעה ממוצב צה"ל, כפי שנרמז בדיווח.
• הדיווח נערך וסופר באופן שיצר את הרושם המטעה, כי קיימות הוכחות המאששות את הטענות שהוצגו בו.
• מאז פרסום הפרשה התגלו סתירות רבות וחוסר עקביות בדיווח על אירוע א-דורה, כפי שסופר על ידי התחנה, וסימני שאלה רבים קיימים לגבי כמעט כל היבט בדיווח זה.
• הדיווח התבסס לחלוטין על הכתב המקומי של התחנה, ללא כל סימוכין נוספים, וזאת על אף שבמקום נוכחו נציגים של כלי תקשורת רבים. הצהרותיו של הכתב במשך השנים ביחס לפרשה מאופיינות בסתירות ודברי כזב.
פרשת א- דורה ממחישה את הצורך שאמצעי התקשורת יישמו את הסטנדרטים המקצועיים והאתיים הקפדניים ביותר כאשר הם מסקרים סכסוכים אסימטריים. במיוחד חיוני שאמצעי תקשורת בינלאומיים יבצעו הערכה ביקורתית של המידע המסופק להם על ידי כתבים מקומיים, בפרט באזורים בהם תועדו ניסיונות חוזרים ונשנים לביים או לעוות מידע תקשורתי.
לקח נוסף מפרשת א-דורה הוא כי אל למדינות הפועלות בהתאם לחוקים הבינ"ל של סכסוך מזוין להישאר אדישות אל מול התופעה הגוברת של סיקור תקשורתי מטעה או שקרי. במקום זאת עליהן לחקור את הטענות באופן יסודי ובמהירות האפשרית ולהציג את ממצאיהן לציבור.
No hay comentarios:
Publicar un comentario